03-9721555 צרו קשר
() מוצרים נוספו לסל הקניות
עגלת הקניות שלך ריקה
סה״כ בסל: ₪0.00

ההיגיון שמאחורי המספרים

"אמריקה במספרים" שם של תכנית שרצה לפני מספר שנים בערוץ המדע. בתכנית מופיע זוג תאומים שמציג את עצמו במספרים: ביצית אחת שני ילדים...
הם מנתחים את אמריקה במונחים סטטיסטיים של מספרים. לדוגמה: כמה ק"ג בשר אוכלים באיזו מדינה? מה ממוצע המשכורות במדינה מסוימת בהשוואה לאחרת? כמות המשקעים במדינה זו לעומת אחרת ועוד.

אנו נתקלים במספרים בחיי היומיום כל הזמן בכל מקום. עולמנו הוא עולם מתמטי בו שולטות עשר ספרות: מאפס ועד תשע. ההוויה שלנו בכל תחום קשורה למספרים: מספר תעודת זהות, מספר אישי, מספר כרטיס אשראי, תאריך לידה ועוד עד אין סוף.

ילדים מתחילים לגלות את המספרים כבר בגיל צעיר, גיל עשרה חודשים. ההתנסויות המתמטיות הראשוניות קשורות בתפיסה מרחבית של כמות: הרבה / מעט. יחסיות: יותר מ.../ פחות מ.../ שווה ל... נמצא כי ילדים מגיל צעיר מאוד מסוגלים להתייחס לעולם מספרית וכמותית והם מסוגלים למנות קבוצות של עד 5 פריטים ואף מסוגלים לערוך השוואה בין קבוצות.

תפיסה כמותית הינה אחת התפיסות הראשוניות של ילדים בבואם להתייחס לסביבתם הפיסית, את התפיסה הזו רצוי וניתן לפתח. אם נחשוף את הילדים לכלי מדידה שונים כגון: משורות, כלי מידה מסוגים שונים, מאזני כפות, סרטי מדידה, מד גובה וסוגים שונים של משקלים הם ילמדו מהר מאוד למדוד ומהר עוד יותר את המשמעות של יותר/פחות/שווה.
הילדים גם ילמדו את המשמעות של להוסיף ולהפחית והם הרי התרגילים הראשונים בעולם המתמטיקה.

בהמשך לאותה תפיסה כמותית כדאי ורצוי לאפשר לילדים לייצג את הכמות שגילו, מדדו. הם יכולים לייצג אותה בעזרת אבנים, עלים, דיסקיות סימון שונות וגם לבני דיג'י, כל אחד מהאביזרים הללו מקדם את הילדים לקראת עולם המתמטיקה שהוא עולם של סימנים וסמלים.

אנחנו יכולים גם לאתגר את הילדים למנות ולשער לדוגמה: מנו את המכוניות שאתם רואים כמה מכוניות צהובות כמה לבנות? מה יש יותר מכוניות לבנות או צהובות? (כדאי לא להקשות על הילדים ולתת להם למנות מכוניות כחולות מול צהובות או שחורות כי רוב המכוניות בארצנו לבנות...)

תפיסת יחסיות תפיסה זו אף היא אחת התפיסות הראשוניות והאינטואיטיביות של ילדים. תפיסה זו ניתן רצוי וחשוב מאוד להרחיב ולחזק. לדוגמה: נאפשר לילדים למדוד את גובהם במד גובה, מהר מאוד הם יאמרו מי יותר גבוה ומי יותר נמוך (חשוב מאוד לא לתת ערכיות למושג גבוה יותר ונמוך יותר). דרך נוספת לחזק תפיסה זו היא מדידת מרחק נשתמש בסרט מדידה או גלגלת למדידת מרחק. הילדים ימדדו מרחקים ומהר מאוד יגידו מה רחוק יותר ומה קרוב יותר.

האמצעי הנוח הקל והיעיל ביותר הם מאזני כפות (מאזני צדק) תנו לילדים להניח חפצים שונים על כפות המאזניים ואתגרו אותם לחפש כיצד לאזן את כפות המאזניים. אפשר להוסיף משקולות וממש לשקול ואז להפוך את ההערכה הכמותית ל מושג מתמטי מדויק.


 

חזרה למעלה